Sladki krompri in Yam

candy-potatoes-vs.-yams,-razlozeno

sweet potatoes compared to yams in a photo

Ali ste vedeli, da sta yam (Dioscorea alata) in sladki krompir (Ipomoea batatas) popolnoma drugačna?

Mnogi zahodnjaki trdijo, da nikoli niso okusili jam prej, saj je bolj priljubljen in razširjen v kulinarični tradiciji afriških in azijskih krajev.

Sladki krompir in jam rasteta pod zemljo kot gomolji in prav tako so vsi koristni dodatki za večino kakršne koli prehrane, čeprav se njihove zdravstvene prednosti in hranilne vrednosti kritično popolnoma razlikujejo od drugih. Čeprav sta sladki krompir in jam vsak koren zelenice, ki bi bili zelo hranljivi v svojem zelo podobnem žrebanju, se podobnosti med njima pogosto končajo zakonito.

Čeprav najpogosteje izgubljajo besede, sladkarije krompir in jam preidejo iz rastlin, ki ne bi bile niti tesno povezane. Candy krompir je dikot ali rastlina z dvojnimi zarodnimi listi semen. Candy krompir je član družine rastlin jutranje slave ali družine Convolvulacea. Jam, nasprotno, so monokoti, kar pomeni, da imajo najbolj priročen en semenski list. Jam je iz družine jam, kar je dodatno prepoznano tudi zaradi družine Dioscoreaceae.

Na zahodu so krompirčki za sladkarije najpogosteje napačno označeni kot jam, kljub temu pa se gomoljni zeleni dejansko precej razlikujeta. Tukaj naštevamo razlike med obema gomoljema, nato pa se bomo osredotočili na dva prevladujoča razloga, zaradi katerih v ZDA tako pogosto izgubljajo besede in so zavajajoči.

Kaj so sladkarije krompir?

Obstaja več 130 oblike sladkarskega krompirja. Številne oblike sladkarijskega krompirja vsebujejo kože, od rdečkasto rjave ali oranžno rjave, do umirjene bele, bež ali rumene barve do celo rdečih barv. Meso je lahko tako uspešno oranžno, belo ali škrlatno. Oblike sladkarijskega krompirja spadajo v dva določena razreda, ki sta trdna in prijetna. Po kuhanju se trdne oblike sladkarijskega krompirja zelo trdno končajo, medtem ko se mirne oblike spremenijo v vse mirne in vlažne, kar je idealno za kuhanje in prehranjevanje.

Kaj so Yams?

Obstaja več 400 popolnoma različne oblike yam, 95% teh je doma v Afriki. Nasprotno 5-odstotna toča iz azijskih mednarodnih krajev. Številne oblike jam se lahko po dimenzijah zelo razlikujejo. Nekateri se na enake dimenzije sklicujejo kot na nenavaden sladkarski krompir, medtem ko lahko druge oblike pridelajo ogromne pridelke, ki so tako prijetni kot 130 kilogramov. Jam najpogosteje ohranja belo ali nežno bež meso in kožo, ki je rjava in nitasta, enaka zunanji lupini kokosa. Jam ohranja meso, ki je nekaj razdalje bolj škrobno in veliko bolj suho kot meso sladkarskega krompirja. Meso sladkarij krompirja, zlasti oblike swish, je mirno, sladkarijo in vlažno.

Dva razloga za zmedo

Obstajata dva razloga, zakaj imena obeh Zelenjava gomoljev v ZDA tako pogosto izgublja besede. Najprej so afriški sužnji začeli klicati sladkarije s krompirjem jam, saj je bil krompirček s sladkarijami, za katerega so se naučili v ZDA, podoben jamu, ki bi si ga morda skuhali in jedli v domovini. Da bi ločili swish oblike sladkarskega krompirja od lahkih oblik, bi se afriški sužnji pogovarjali z njimi kot jam.

V Louisiani pridelovalci sladkarijnega krompirja niso začeli gojiti mirnih oblik sladkarskega krompirja do 1930. Odločili smo se, da bomo nenavadne oblike sladkarijnega krompirja tržili kot odkrite jame, da jih ločimo od lahkih oblik, pa tudi do proizvodnje, ki so jo nekoč na trge Louisiane prinašali iz drugih držav.

Torej, ime yams je razširilo vso metodo prek juga in se ohlapilo na 2 popolnoma različna izvora napačnih informacij. Klicanje bonbonov s krompirčkom iz sladkarij spet pomeni dve popolnoma različni napačni identifikaciji, od katerih je vsaka nastala že pred stoletji v ameriških starodavnih zgodovinah, in še naprej povzroča zmedo pri 2.d.

Splošni podatki o jamsu in treh različnih oblikah krompirja iz sladkarij

Jam

Jam, ki je primerljiv s krompirjem iz sladkarij, je veliko manj sladkarij in vlažnih ter bolj enak rastlini juka v vseh okusih in teksturah. Yams ohranja moteč, neraven greh, ki je temno rjave barve in teksturira kot zunanja lupina kokosa ali si predstavlja drevo. Njihovo meso je škrobno kot različica sladkarij, z okusom, ki je enak običajnemu belemu rdečkastemu krompirju, vendar je bolj vlaknaste teksture. Jam vsebuje bolj zapletene ogljikove hidrate kot krompirček iz sladkarij in je pogosto vret. Jam ohranja nekoliko nevtralen okus in je standardni vidik karibske in zahodnoafriške kuhinje, pri čemer jih pogosto postrežejo z dušenim mesom kot prilogo. V ZDA jih ni enostavno iskati, saj niso prijeten del naše kulinarične tradicije. Pravi jami najpogosteje niso dostopni v ameriških prodajalnah z živili, kljub temu pa se jih pogosto lahko naučite na svetovnih prodajalnah z živili ali na močnih prodajnih mestih.

Krompir iz pomarančnih sladkarij

Krompir iz pomarančnih sladkarij je najbolj raznolik vsekakor navajeni iz njihovih zelo podobnih kuhinj, ob gradnji jih redno izčrpavamo v jedeh pomfrit ali pečen krompirček, da bi navdušili klasične zahvalne strani in pito. V razredu krompirja oranžnih sladkarij so oblike osebe povsem enake, da jih bodo med seboj tudi brez katastrofe zamenjali, saj so razlike v stopnji sladkosti, količini vlage in okusu, ki ga okusijo, subtilne. .

Beauregard : Ta krompir je iz Louisiane , graditi ob strani, ki so jih nemi gojili danes. Imajo rjavo kožo in globlje sladkost kot druge oblike.

Granat : Ta raznolikost sladkarij krompirja ima škrlatno lupino, meso krompirja pa je bolj modnega okusa kot buča kot druge oblike sladkarije iz krompirja.

Dragulj : V tej raznolikosti iz Kalifornije je koža bakreno oranžna, meso pa zemeljsko, z prijetnega okusa po sladkarijah.

Krompir iz bele sladkarije

Krompir iz sladkarij spominja na običajni beli krompir za peko, ki spominja na rdeč krompir. Nasprotno pa beli sladkarski krompir v nasprotju z rusami ponuja veliko enakih vitaminov, kot veljajo za oranžne. Kljub temu ne vzdržujejo tako močnega beta karotena kot krompir iz oranžnih sladkarij.

Krompir iz belih sladkarij se po svoji teksturi razlikuje od pomarančne raznolikosti, ki je malo suha. Ko je krompir pražen, dobi več žvečenja in trdnosti kot v drugih pripravkih zaradi zmanjšane ravni vlage, ki jo ponujajo. Dulje kuhanje belega bonbonskega krompirja na nizki temperaturi se konča v posodi, ki se ob krompirju počuti kremno in svilnato, medtem ko nežno ohranja obliko, na katero je bil narezan ali narezan na kocke ..

Zaradi tega je krompir iz belih sladkarij v bistvu okusen, potem ko izumre v prijetnih njokih, ki kuharju omogočajo, da z majhno malo prilagodljivosti in svobode prilagodi nivo vlage v posodi. Za zagon njokov krompir iz belih sladkarij izjemno uspešno deluje s kislimi omakami, kot je južnoameriška omaka, ki je enaka pestu, imenovanem chimichurri.

Purple Candy Potatoes

Če želite zagnati čarovniško in presenetljivo obarvanost, škrlatni krompirček sladkarij pakira piko na i flavonoidu, imenovanem antocianini. V borovnicah boste pridobili antocianine, saj so poleg njih krivi tudi antioksidanti, ki jih ima to sadje, in njihova indigo barva. Obarvanost škrlatnega sladkarskega krompirja bo verjetno kuhala iz zelenice.

Okinawan : Havajski škrlatni krompirček sladkarije, imenovan Okinawan proizvaja krompir, katerega meso je zakrknjeno in obarvano s škrlatom, drugače kot v celoti preoblikovano. Obarvanost krompirja iz krompirja okinavskih rdečih sladkarij ponavadi krvavi iz krompirja, ko pripravlja večerjo. Nasprotno pa se tega lahko tudi zelo uspešno izognemo tako, da pripravimo okinavski krompir s praženjem, cvrtjem ali sotiranjem.

Stokes : Ta škrlatni krompirček je v glavnem najbolj uspešno cenijo pokrovitelji. Krompir iz sladkarij Stokes ohranja sladkarski okus po oreščkih, modnih kostanjih.

Prehranske vrednote in zdravstvene prednosti jamskega in sladkarskega krompirja

Kljub podobnosti v številnih razredih jam in krompirček s sladkarijami obdržijo veliko površin, ki se razlikujejo od drugih. Ni presenetljivo, da je njihova prehranska filozofija redko povsem drugačna. V spodnjih podatkih so navedeni podatki za sladkarije krompir in jam za nekuhane zelenice, razen če ni drugače določeno.

  • Vsak jam in krompirček iz sladkarij so skoraj v celoti osvobojeni gobe.
  • Nekuhan sladkarski krompir vzdržuje sedem odstotkov več vode na porcijo, kot jo uporabljajo nekuhani jam.
  • Z vlečenjem beljakovin sladkarije krompir ohranjajo dejansko nekoliko več kot nekuhani jam.
  • Vsaka zelenica vsebuje malo vlaknin, krompirček iz sladkarij pa vsebuje dejansko malo manj kot jam
  • Filozofija ogljikovih hidratov pri jamu je za tri odstotke večja kot pri sladkarijih v vsaki porciji.
  • Candy krompir je a nekoliko nižji v energiji kot yams.
  • Jam vsebuje več kalija in mangana kot jam. Ti vitamini služijo telesu, ki sestavljajo zdrave kosti, pa tudi podpirajo koronarno srce, presnovne značilnosti in služijo telesu, se še naprej razvijajo in vplivajo na zdrave celice.
  • Candy krompir ponuja trikrat večjo količino beta karotena, ki ga vsebuje zmeren jam. Beta karoten je potreben, ker se po vsej metodi človeške postave beta karoten pretvori v risbo za zmanjšanje telesne teže A, ki spodbuja zdrav vid in lastnosti imunskega sistema. Kljub dejstvu, da sladkarski krompir vsebuje veliko manj beta karotena kot jam, ena porcija 3. 35 oz 35 gramov sladkarskega krompirja ponuja celoten vitamin A, ki ga določena oseba potrebuje, da sprejme vsak dan hitro.
  • Vsaka zelenica zagotavlja titansko porcijo vitaminov B, ki jo postava uporablja tudi za proizvodnjo vitalnosti za izdelavo DNK.

Previdnostni ukrepi za jam in krompirček

Čeprav vsak jam in krompirček s sladkarijami pogosto veljajo za polnovredne obroke, ki bi bili zelo primerni dodatki k dieti, je vsak prišel s škodljivim odlokom, da lahko pokrovitelji tudi utišajo odzivnost do. Sladki krompir ima kritično visoke stopnje oksalatov, ki so naravno prisotne spojine v različnih obrokih. Te naravno prisotne spojine najpogosteje povzročajo, da večini ljudi ni treba škodovati, kljub temu pa je za tiste, ki bi bili zlasti nagnjeni k ledvičnim kamnom, vnos oksalata nujno vztrajati. Če je v vaši postavi verjetnost nastanka ledvičnih kamnov, je možno boste imeli priložnost na priložnost, verjetno verjetno tudi nem, bodite še posebej previdni pri uživanju obrokov, bogatih z oksalati, podobno kot sladkarije krompir, ker se oksalati v nekaterih vrstah sadja in zelenja lahko sestavijo in sestavijo koščice.

Sladkorni krompir lahko jeste v vseh kuhanih in nekuhanih oblikah, kljub temu pa je veliko oblik jam najbolj priročen za uživanje, ko so kuhani. To je v bajci o naravnih rastlinskih beljakovinah, ki se naravno pojavijo v jameh, kar je zelo strupeno in bi verjetno lahko povzročilo bolezen, če bi jih pojedli nekuhane. Piling in kuhanje teh oblik jama odpravlja morebitne strupene vidike in jih naredi primerne za uživanje.

Jam in sladkarski krompir sta povsem popolnoma drugačna zelenjava korenin, ki so jo že stoletja napačno zavajali, čeprav je vsaka okusna, hranljiva in iznajdljiva zelenica, ki bi bila prijeten dodatek k večini diet . Candy krompir je v ZDA preprostejši za iskanje in je nekoliko bolj hranljiv kot jam, kar je bolj običajno na afriških in azijskih mednarodnih lokacijah. V primeru, da izkusite slajše zelenice z bolj gladko in vlažno teksturo, se držite sladkarijskega krompirja. V primeru, da vam je všeč škrobnata zelenjava s bolj suhimi teksturami, je verjetno, da boste imeli priložnost na priložnost, verjetno tudi v bistvu strokovno znanje o dodajanju jam v svojo prehrano, čeprav je možno, da jih boste na priložnost verjetno tudi verjetno razvili sami. kadar koli boste na lokaciji, ki jih v svojem dizajnu ne boste pridobili na svetovnem trgu obrokov. Sladkorni krompir in jam so vsak zelo primeren izbor za polnovredno hrano, bogato s hranili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.