Nasveti za varnost na spletu

V nadaljevanju preberite nekaj nasvetov, katere smo vam pripravili za lažje brskanje spletnih oglasov.

Osebni podatki naj bodo profesionalni in omejeni

Potencialnim kupcem ali strankam ni treba vedeti vaše preveč vaših podatkov, kot so recimo številka bančne kartice ali podobno. Naj vedo vašo kontaktno številko, ime in naslov kamor lahko pridejo po artikle, ki jih prodajte. Ostalih osebnih podatkov ni priporočljivo izdajati.

Ohranite nastavitve zasebnosti

Prodajalci radi vedo vse o vas, vključno s hekerji. Oba se lahko veliko naučite iz brskanja in uporabe družabnih omrežij. Lahko pa prevzamete odgovornost za svoje podatke. Kot je opozoril Lifehacker, imajo spletni brskalniki in mobilni operacijski sistemi na voljo nastavitve za zaščito vaše spletne zasebnosti. Večja spletna mesta, kot je Facebook, imajo na voljo tudi nastavitve za izboljšanje zasebnosti. Te nastavitve je včasih (namerno) težko najti, ker podjetja želijo vaše osebne podatke zaradi njihove tržne vrednosti. Ne pozabite omogočiti teh zaščit zasebnosti in jih omogočiti.

Vadite varno brskanje

Ne bi se odločili za sprehod v nevarni soseski – ne obiskujte nevarnih sosesk po spletu. Kiber kriminalci vsebino luridov uporabljajo kot vabo. Vedo, da ljudi včasih zamika sumljiva vsebina in lahko med iskanjem izdajo svoje podatke. Internetni prostor je poln težko vidnih pasti, kjer lahko en nepreviden klik razkrije osebne podatke ali okuži vašo napravo z zlonamerno programsko opremo. Če se uprete nuji, hekerjem niti ne date možnosti.

Izberite močna gesla

Gesla so ena največjih slabosti celotne internetne varnostne strukture, vendar trenutno ne obstajajo. In težava gesla je v tem, da si ljudje ponavadi izberejo enostavna zapomnitve (na primer »gesla« in »123456«), ki jih kiber tatovi zlahka uganejo. Izberite močna gesla, ki jih kiber kriminalci težje demistificirajo. Programska oprema za upravljanje gesel vam lahko pomaga upravljati več gesel, da jih ne boste pozabili. Je edinstveno in zapleteno močno geslo – dolgo najmanj 15 znakov, ki meša črke, številke in posebne znake.